+381 62 664 981 info@vizido.rs
Zanemaren napušten i u nehumanim uslovima živi invalid S.M.

21 Apr 2023

Danas smo prisustvovali hitnoj poseti generalnog sekretara udruženja osoba sa invaliditetom “Vizido”, gospodina Zorana Gomboša, (S.M.), osobi sa invaliditetom koja živi u nehumanim uslovima bez struje i vode.

Po dolasku na adresu, Gomboš je bio šokiran uslovima u kojima živi (S.M.). Baraka nije bila održavana godinama, a Stevan je ležao nepokretan na krevetu. Njegova jedina pomoć bila je od komšija koji su mu donosili hranu i vodu. Međutim, ta pomoć nedovoljna da se obezbede osnovni uslovi za život.

Gomboš je rekao da je ovo samo jedan primer problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom ne samo u Sremskoj Mitrovici nego i u svim delovima Srbiji i da je potrebno više pažnje i brige o ovoj populaciji. “Ovo je sramno i nedostojno stanje za život bilo koje osobu, a posebno za nekoga ko ima invaliditet. Vizido će učiniti sve što može da pomogne (S.M.) i drugima u sličnoj situaciji”, rekao je Gomboš.

Nakon razgovora sa (S.M.), Gomboš je najavio da će Vizido pokušati da obezbedi dodatnu pomoć u vidu medicinskih sredstava, higijenskih proizvoda i drugih potrepština koje bi mogle poboljšati kvalitet života (S.M.).

Ova poseta pokazala je da iako postoji zakonski okvir koji štiti prava osoba sa invaliditetom, da još uvek postoji veliki broj problema koje je potrebno rešiti kako bi se osigurao dostojanstven život za sve osobe sa invaliditetom. Vizido će nastaviti da se bori za njihova prava i da podiže svest o ovoj važnoj temi.
Kontaktiran je centar za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici, socijalni radnici su upoznati sa problemom (S.M.), pokušavali su u skladu sa svojim mogućnostima da problem bude rešen.

Zahvaljujemo se i njima na razumevanju i nastaviće se zajedničkim naporima rešavanje ovog ali i niza drugih slučajeva.

Može da vam bude zanimljivo:

Vizido – Poslednja nada za osobe u nehumanim uslovima

Predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom „Vizido“, Dragan Vizićanin i Zoran Gomboš posetili su Stevu Markovića iz Sremske Mitrovice koji je osoba sa invaliditetom u stanju socijalne potrebe i živi u nehumanim uslovima bez struje i vode. Kako je rekao komšija...

Pročitaj više...