+381 62 664 981 info@vizido.rs
Svakodnevno susretanje invalida sa bahatošću sugrađana, parkiranje na mestima za invalide

15 Mar 2023

Kao sekretar Udruženja osoba sa invaliditetom „Vizido“ u Sremskoj Mitrovici, smatram da se najčešće kršenje pravila parkiranja dešava na mestima koja su najpotrebnija – ispred bolnica, pošta i banaka.

Iako su u Sremskoj Mitrovici obezbeđena dva parking mesta za osobe sa invaliditetom ispred pošte, često se dešava da su ta mesta zauzeta od strane bahatih vozača, što otežava parkiranje osobama sa invaliditetom. Primer je situacija u kojoj sam danas morao da prođem tri kruga u potrazi za parking mestom, a kada sam konačno pronašao jedno, primetio sam da vozač nije invalid, iako su bile prisutne dve osobe u kolicima. Pokušao sam da razgovaram sa vozačem i pitao ga zašto se parkirao na mestu rezervisanom za osobe sa invaliditetom, ali sam dobio samo kratku i nezainteresovanu reakciju.

Sva vozila koja voze osobe s invaliditetom dobijaju nalepnice i jako lako se utvrđuje da li je u redu da se parkira ili nije. Međutim, neki su rešili da legitimaciju falsifikuju.

Neki koriste tuđe nalepnice, uzmu od nekog drugog i stave na svoj auto, pa koriste taj benefit. Ima i onih koji iskopiraju nečiju karticu na običnom štampaču, pa stave na svoj auto. Mi smo zato počeli sa gradom Sremskom Mitrovicom projekat da se snimaju sva ta mesta i da se na taj način spreče bahati vozači da zauzimaju mesto nekome kome je stvarno veliki problem da se parkira negde dalje.

Osilili su se čak i na privatnim parkinzima velikih trgovinskih lanaca jer misle da tamo ne može niko da ih kazni, ali polako će se valjda i to promeniti. Mi ćemo se boriti koliko možemo.

Izvor, novinar: Zoran Gomboš
Slika: inkluzija.press

Može da vam bude zanimljivo:

Posebna novčana naknada

KO OSTVARUJE PRAVO NA POSEBNU NOVČANU NAKNADU? Pravo na posebnu novčanu naknadu u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini najniže penzije u osiguranju zaposlenih ima jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu, a koji najmanje 15 godina neposredno neguje...

Pročitaj više...